Trackers, de verbluffend simpele nieuwe manier van beleggen

De afgelopen jaren zien we steeds meer “speciale” producten op de markt verschijnen, sommige hiervan lijken heel eenvoudig, maar blijken in werkelijkheid zeer ingewikkeld, andere lijken ingewikkeld maar zijn uiteindelijk ontzettend simpel. Onder de laatste groep vallen de ETF of Trackers. ETF klinkt meteen al ingewikkeld, maar staat voor de afkorting Exchange Traded Funds, vrij vertaald; via de beurs verhandelbare indexfondsen. In de VS is dit product door de vele verschillende leveranciers (banken en brokers), bekend onder vele namen; natuurlijk als ETF en Easy ETF, maar ook meer fantasievolle namen als: WEBS, PEPS, Index Tracking Stocks, SPDR’s (uitgesproken als Spiders), Street Tracks, enzovoort.

In het Verenigd Koninkrijk staan ze vooral bekend als Ishares en Leaders. In Nederland is de beurs (Euronext) ook al jaren geleden begonnen met het product bekend te maken onder de naam Trackers.

Wat zijn het nu eigenlijk ETF’s en waarom behandel ik als actieve belegger deze producten? Technisch (ingewikkeld) gezien zijn het eendaagse forwards, dit mag u eigenlijk direct vergeten maar verklaart wel waarom ik als derivaten expert aandacht aan dit product geef. Ook kunnen het synthetische kopieën zijn (bijvoorbeeld met een Swap). Na aankoop en levering is dit product een exacte kopie van de onderliggende index, je kunt er dus passief mee beleggen. Maar juist omdat het maar één dag betreft, is dit voor de prijsvorming nauwelijks van invloed. Alleen bij speciale gevallen als herweggingen en dividenden kunnen er enige verschillen zijn tussen de Tracker en de index. Dus wanneer de index omhoog gaat verdient u, als u als belegger long zit, en als de index omlaag gaat verliest u (tenzij u short zit).

Het is hierin niet verschillend van een beleggingsfonds of een certificaat van een index, echter deze kan moeilijker short verkocht worden (verkopen zonder dat u ze bezit om zo te speculeren op een daling). Nu moet ik er eerlijkheidshalve bij zeggen dat een particulier ook de Trackers moeilijk kan shorten, immers je moet de Trackers leveren aan de koper en daarvoor moet u de Tracker lenen. Nu is dit laatste door een onafhankelijke beheerder bij Trackers veel gemakkelijker dan bijvoorbeeld bij een certificaat dat uitgegeven is door een bank. Ik kom hier zo nog even op terug bij de prijsvorming.

De belangrijke verschillen voor de particulier zitten in de kostenstructuur en de transparantie hiervan. Juist over de slechte transparantie van de kostenstructuur van de beleggingsfondsen is de laatste jaren veel te doen. De kosten van ETF’s zijn zeer transparant en zijn in de folder of op de website te vinden (www.Ishare.net, http://thinketfs.nl/waarom-think-etfs?gclid=CMChgOP187wCFWXnwgodn1UAkQ , of

https://www.vanguard.co.uk/uk/portal/home.jsp)

De spread tussen de bied- en laatprijs zijn gebonden aan strenge regels, maar wat nog leuker is, de handelaren kunnen zowel long als short gaan in het product. Hierdoor kan het niet voorkomen dat er een grote discount of een grote agio (premie) in het fonds zit. Op zich is een discount (de waarde van de portefeuille is meer dan het fonds staat op de beurs) als u een beleggingsfonds koopt natuurlijk niet verkeerd, maar als u net wilt gaan verkopen, en er is een discount, is dit wel een probleem. Het grootste probleem zit voornamelijk in het feit dat de meeste beleggers niet weten of er een agio of discount is. Bij de ETF is door het vergelijk met de onderliggende index het goed mogelijk om te kijken of het product de juiste prijs heeft en door de efficiënte prijsvorming (de mogelijkheid long en short) altijd goed is geprijsd.

Er is een zeer efficiënte prijsvorming, juist doordat er een scheiding is tussen de beheerder en er meerdere Market makers zijn aangesteld.

De andere reden van succes is een gevolg van het feit dat de Tracker een kleine kopie van de index is en daarom beter te betalen door de kleine beleggers dan een future of het hele mandje van de index. Ook zijn er belasting voordelen door bijv een ETF op de Engelse index te kopen. Echter u moet zich wel realiseren ook al betaalt u geen directe stamp duty, de hedger doet dit waarschijnlijk wel en zal dit wel in de prijs versleuteld zitten.

Een ander Verschil met certificaten is dat er een dividendvergoeding is, welke per Tracker verschillend is. Sommige aanbieders hebben special gezorgd dat er geen dividend lekkage is (efficiënt omgaan met de dividendbelasting/aftrek).

In de VS is de Tracking Stock op de Nasdaq 100 zo populair dat er op de QQQ (handels symbool ) zelf opties worden verhandeld. Deze opties zijn zo liquide dat ze vaak voorkomen in de meest verhandelde optieseries. Dit heeft te maken met het feit dat de ETF zo gemakkelijk long en short kan gaan (geen margin wel leenkosten), het eenvoudiger is om de QQQ te handelen dan al de honderd fondsen in de Nasdaq index.

De prijsvorming kan bij een dividend uitkering en bij index aanpassingen dus verschillen van de onderliggende waarde op dat moment. Maar dit is een speciale situatie die voor de beleggers wel duidelijk is, zeker duidelijker dan wanneer een beleggingsfonds handelt omdat hij een index volgt als Benchmark. Ook omdat niet altijd duidelijk is welke Benchmark er gevolgd wordt.

Waar ik persoonlijk minder gelukkig mee ben is dat er recent partijen zijn die de naam Tracker oneigenlijk gebruiken voor certificaten die niet de voordelen hebben van de echte Trackers. Voor de beleggers is het echter wel goed te overzien door te kijken of iets in het Trackers segment genoteerd staat. Staat hij daarin dan voldoet het wel aan het ‘keurmerk’ van de beurs. Of we in de huidige markt sentiment simpel de index moeten volgen of moeten proberen aan stockpicking te doen is de vraag.

Juist door de zeer goede kostenefficiëntie ten opzichte van de traditionele beleggingsfondsen is dit product zeer concurrerend aan de fondsen en dus goed voor de klant. Wellicht verklaart dit de nog steeds de relatieve onbekendheid bij de Nederlandse beleggers. Persoonlijk ben ik groot voorstander om Beta (index volgende) producten te combineren met Alfa (actieve rendement toevoegende) producten, dus om Trackers te mengen met actieve beleggingsstrategieën.

Deel dit bericht: